Ponedeljak, 23.04.2018

Magazin » Life style » Tinejdžeri » Prvi odlazak kod ginekologa

Prvi odlazak kod ginekologa

Objavi ovaj članak na

22.12.2009 12:01 AM

ginekolog Da li se i ti bojiš kao mnoge druge devojke prvog ginekološkog pregleda? Stidiš se? Nemaš pojma kako pregled izgleda i šta da očekuješ? Ne brini, sve su žene prošle te prve strahove i sramežljivost i posećuju svog ginekologa bez imalo straha i stida, jer najvažnije je tvoje zdravlje.
- Pazi na to da datum tvog odlaska kod ginekologa ne bude u vreme menstruacije, jer tada ginekolog ne može da te pregleda.
- Razlozi za odlazak kod ginekologa pre prvog seksualnog odnosa su pojačan sekret, svrab, peckanje ili bol u području polnog organa, neredovne i bolne menstruacije.
Važno je napomenuti i zapisati na komadiću papira datum, mesec i godinu kada si prvi put dobila menstruaciju, datum i mesec tvoje poslednje menstruacije, prosečno trajanje ciklusa, kakva su krvarenja (obilna, oskudna, koliko traju), da li boluješ od neke hronične bolesti i da li uzimaš neke lekove i svakako napomeni lekaru da još nisi imala seksualni odnos.
- Kada uđeš u ordinaciju potrebno je da iza paravana skineš donji veš, a ako si stidljiva najbolje je da za pregled obučeš neku dužu majicu ili suknju kako ti ne bi bilo neprijatno. ginekolog1
- U slučaju da još nisi imala prvi seksualni odnos, tvoj ginekolog neće napraviti klasični vaginalni pregled, već rektalni (kroz debelo crevo). Ponekad se i pregledom samo spoljnjeg dela vagine može ustanoviti uzrok tvog problema. Ukoliko si već imala prvi polni odnos i kod lekara dolaziš kako bi saznala nešto više o raznim kontracepcijskim sredstvima, moguće je da će te ginekolog poslati na razne preglede da bi posle toga preporučio ono što je za tebe najbolje.
- Ako si seksualno aktivna ginekolog će obaviti klasičan vaginalni pregled. Budi bez brige, jer ginekolog će pregledati stanje vagine i grlića maternice, osetićeš malu nelagodnost, ali nikako bol, i u pitanju su sekunde. Verovatno će uzeti i bris za PAPA test te će u vaginu staviti plastični ili metalni instrument takozvani spekulum, a ti za to vreme budi sasvim opuštena jer u tom slučaju nećeš osetiti skoro ništa. Ginekolog će ti potom pažljivo staviti jedan prst u vaginu, a drugom rukom će malo pritiskati neka mesta na stomaku kako bi proverio stanje i položaj tvojih jajnika, jajovoda i materice. Čim te nešto zaboli odmah to reci ginekologu, jer je taj podatak veoma važan.

Pregled komentara (1)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Oznake teksta

,

Komentari (1)

  1. m

    jaooo kako neugodno…

    Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

Napiši komentar
april 2018.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30