Beo ili zelen sa intenzivnim mirisom, celer se jede ceo – koren, lišće i stabljika. Odličan je sastojak svežih salata i gurmanskih specijaliteta.
Beli celer ima razvijenu biljku, sa čvrstim, mesnatim i hrskavim stabljikama. Spoljašnje stabljike, velikei drvenaste imaju svetlo žutu boju, dok su unutrašnje bele i nežne. Odličnog je ukusa i koristi se u raznim jelima.
Zeleni celer sličnog je izgleda kao beli, ali ima stabljike i lišće u zelenoj boji, jakog ukusa. Odličan je za pržena i kuvana jela.
Nemojte kupovati celer ako je busen isuviše veliki ili preterano dugačak ili ako su stabljike mekane a lišće uvelo. Celer je najbolje čuvati u fružideru u papirnoj kesi sa rupicama. Na ovaj način može se čuvati deset dana.
Možete ga čuvati i u zamrzivaču čak nekoliko meseci, očišćen i nasečen na kockice, ilil grubo nasečen sa crnim lukom i šargarepom. Celer je pun vitamina A i kalijuma, a jedan celer ima samo 20 kalorija što ga svrstava u najbolje saveznike svake dijete.