Magazin Life styleLekovito bilje Kombuha lekovita pečurka

Kombuha lekovita pečurka

by Administrator

kombuha Kombuha pečurka je veoma poznata u svetu. Zovu je ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu pečurku zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, „pegla“ bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.
Iako joj u imenu stoji reč „pečurka“, nije samo to. Naime, to je smeša različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije. Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se. Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste mase koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta. Ceo proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih bljaka. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost.kombuha1
Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi Kombuha pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja.
Najbolje je početi sa pripremom 2 litre čaja. Kad vaša Kombuha kultura dovoljno naraste i počne se razmnožavati, moći ćete pripremati veće količine napitka.
1. Pripremite čaj na uobičajen način. Na litru sveže kuvane vode dodajte 2 čajne kasicice crnog ili zelenog čaja. Nakon 15 minuta izvadite vrećice sa čajem iz vode.
2. Dodajte približno 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego što se ohladi. Promešajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna kašika šećera ima približno 20 grama.
kombuha23. Ohladite čaj na temperaturu od 20° – 25° stepeni, odnosno da bude mlak. Kultura umire ako se stavi u čaj koji je vruć.
4. Kada se čaj ohladi na sobnu temperaturu, sipajte ga u staklenu, porcelansku ili glinenu posudu. Izbegavajte upotrebu posuda od metala i plastike.
5. Ako Kombuha napitak pripremate prvi put, dodajte čaju tečnost koju ste dobili zajedno sa kulturom. Za sve sledeće pripreme uvek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da biste dodali oko 10 posto količine u vašu novu pripremu kao „startnu tečnost“.
6. Stavite živu Kombuha kulturu u tečnost.
7. Pokrijte otvor posude za fermentaciju lanenom ili pamučnom krpom, ili sličnom laganom tkaninom da biste zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača. Pričvrstite je gumicom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu da uđu. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući vazduhu da cirkuliše, da bi kultura mogla da diše.
8. Fermentacija treba da traje 8 do 12 dana, zavisno od temperature. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period od 8 do 12 dana je samo orijentacioni.kombuha3
Kombuha kulturi treba toplo i mirno mesto i nikad je ne pomerajte. Temperatura čaja ne sme da padne ispod 20° C niti da naraste iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takođe uspeva i u mraku. Kultura se može oštetiti izlaganjem jakoj sunčevoj svetlosti.
Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suvi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duže.
9. Kad čaj postigne željeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) zavisno od individualnog ukusa, čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Sipajte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja. Sipajte napitak u staklene posude, koje treba da budu pune do vrha. Približno 10 posto sačuvajte za izradu nove kulture. Posudu dobro zatvorite. Nije potrebno procediti fermentisani napitak kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne učinke na ljudski organizam.
kombuha410. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zri (najmanje 5 dana), nakon što je flaširan.
Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flaširanje isključuje pristup vazduhu, dok kvas nastavlja da radi. Ako su flaše čvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošću kvasa ne moze izaći. Na taj način se dobija penušavi napitak. Preporucljivo je flaše držati na hladnom mestu.
11. Napitak ima prijatan ukus. On je penušav, blago kiselkast i osvežavajući. Normalna količina koju treba popiti je tri čaše dnevno, i to jednu čašu na prazan želudac ujutru, drugu čašu posle ručka, a treću malo pre odlaska na spavanje.
Ponekad kultura pliva na površini, ponekad tone na dno. I jedno i drugo je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini čaja počinje da raste nova kultura.kombuha5
Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva površinu čaja. Kultura tokom rasta na površini čaja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugog i svaki se moze upotrebiti kao nezavisna kultura za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu će početi da se stvara nova kultura.
Na taj način svaka kultura nastavlja da se razmnožava sama sve dok ne postane tamno smeđa. Kada postane tamna i prljavo smeđa, bacite je i zamenite jednim od njenih potomaka. Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi.
kombuha6Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju čaja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičnih smetnji, povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha je preventivna kod pojedinih vrsta raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje „valunge“. Pomaže i astmatičarima i obolelima od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.
Postoji dosta različitih mišljenja o lekovitosti napitka od kombuhe. Izveštaji iz naroda pokazuju veliku simpatiju dok službena nauka skeptično gleda na čudotvornost napitka. Podaci iz sveta, prenošeni usmenim predanjem, govore o velikoj moći čaja u sprečavanju i lečenju najtežih oboljenja.

217 komentara

Slične teme

217 komentara

25.03.2014 13:11
Jelena

Trebala bi mi kombuha za oca koji boluje od raka koji je metastazirao, zbog hemoterapije bi probala da mu pomognem podizanjem imunog sistema sa kajsijinim kosticama i kombuhom, al dok je sama uzgajim procice ce vecnost. da li neko ima na prodaju? iz novog sada sam. U napred hvala.

28.03.2014 18:08
CANE

Stvarno ce da prodje vecnost sad dok ti ja odgovorim – pa ti odgovoris meni – pa opet ja tebi . . . koji je problem bio da nisi ostavila broj telefona i zasto nisi pregledala starije komentare u kojima sam VISE PUTA ostavio svoje brojeve telefona i Fejsbuk ime . da si to nasla – do sada bi vec dobila kombuhu . ‘ajde nadji to pa mi se javi !! Poslacu ti Brzom postom . . BESPLATNO !!!

11.06.2014 02:34
Tajana

Cane,htela bih da nabavim tecnost da pocnem da gajim kombuhu (citala sam u prethodnim komentarima da moze i tako i da je lakse za transport).Nalazim se u okolini Leskovca i volela bih da mi posaljes,imam godinama problem sa anemijom.Mozes li ostaviti svoj broj telefona,ili fejsbuk na moj email tajanapav89@gmail.com da te kontaktiram da se dogovorimo? Hvala

17.06.2014 00:02
CANE

Velikim slovima u tekstu iznad pise da sam VISE puta ostavljao brojeve telefona i Fejsbuk ime a ti se nisi potrudila da nadjes i da me zovnes , nego sad JA tebe da trazim i da te zovem ! Fejs – Skajp = Cvetan Petrovic . Telefoni : 035 8473 781 ili 064 11 81397 . Zovi me i odmah ti saljem .

24.06.2014 14:25
Tajana

Javljam se.Sorry,u pravu si.

04.02.2015 22:11
fatima

trebami jedna hitno ta kombuha za hronicki bronhitis otezano hodanje za ocnu bolest za nesanice i tako dalje pozowitena br 0612668567….owo je drugi br 0611581171 a owo je kucni 012221517 unapreh zahwalna fatima

11.07.2014 14:36
Vesna

Imam ja kombuhu, ako jos uvek treba, javite se.

18.07.2014 21:48
nada petricevic

najlepse vas molim ako imate gljivu kombuhu za prodaju da mi javite rado bi je kupila

12.09.2014 12:13
Orhan

Vrlo ljudski sa vase strane, rado bih isporucio ako je moguce?
Unapred havala.

10.02.2015 21:32
LJUBICA PETROVIC

DRAGA JELENA ,MOZDA MOGU DA POMOGNEM SVIMA KOJIMA TREBA KOMBUHA !JA JE IMAM UZGAJENU U VISE KOMADA!! MOJ KONTAkt tel 063 89 200 84 mozete se javiti !KOMBUHA JE ZAISTA JAKO LEKOTVORNA!ISTINA JE!!! i zdravi treba da je piju! MOJ SRDACAN POZZ!!LJUBICA

07.04.2014 18:14
Milica

Zanima me dal’ se ova gljiva koristi kod bolova u kicmi? unapred hvala

10.05.2014 06:34
Bojan

Zanima me da kupim ,posaljite mi na meil kontakt telefon.

29.05.2014 12:41
Raka

Imam Konbuhu u vecim kolicinama,ako nekog zanima moze da mi se javi na br +38268883617 ili +38269328103

27.10.2014 16:34
drago gotic i slavica

PO KOJOJ CENI PRODAJETE I IZ KOJE STE ZEMLJE.NEKA VAS BOG BLAGOSLOVI U OVOME POSLU,JER I TU KOMBUHU GLJIVU DAO JE BOG DOBRI LJUDIMA

12.06.2014 23:02
nadja

Zivim u Zivinicama kod Tuzle ,imam vise kombuha ,rado ih poklanjam ako nekom trebaju.

11.07.2014 04:01
miloši

Nadja, hvala ti, meni treba jer zelim da pravim napitak za mene i porodicu kako bih ga imao stalno u svjezem stsnju. Ja cu doci u Zivinice, samo mi javi neku adresu ili kontakt telefon. Pozdrav!

19.09.2014 16:23
MILANOV SUZANA

Postovana Nadja ja sam se obratila za poklon kombuxe posto moja mama boluje od alegriske asme pa joj je potrebna kombuxa unapred hvala

19.07.2014 16:42
Dejana

Kombuha je pravo cudo pijem je vec 5 godina svakom bih preporucila ako nekog zanima nek pise i pita sta ga zanima uglavnom je za sve dobra da se pije.

20.08.2014 19:31
Emi

Pozdrav…zanima me u koje flase sacuvate caj od kombuhe? Mora biti staklena ili moze se koristiti i plasticna flasa?

22.08.2014 15:11
Cane

Pozeljno je u staklenim , ali su nezgodne i teske za cuvanje u frizideru . Ja vec godinama cuvam u plasticnim jer vidim i one i prodavnicama su u plasticnoj ambalazi .

13.11.2014 09:44
Nadezda

Od skora pijem caj od kombuhe, gljivu sam dobila na poklon od rodjaka, posto se ona samo poklanja, mnogo mi se svidja caj, jako je ukusan i odgovara mi, vec sam gljive razmnozila jer nije dovoljan caj od jedne, naprimer, za dvoje. Neka pozivi ova kombuha jos hiljade i hiljade godina, odlicna je.

24.04.2015 17:54
maja

Ja bih kombuhu,iz bijeljine sam,pa ako je neko blizu nek mi se javi. Na mail
dr.mr.maja.j@gmail.com. kazem blizu jer ne znam kako se transpirtuje itd itd. Uz kombuhu bi trebala i uputstvo kako sta,tteba mi za milion problema.hvala unaprijed

16.08.2015 16:26
MILADA

HVALA BOGU STO NAM JE PODARIO OVAKVE TVOREVINE.OKRENITE SE NJEMU I PRIRODI DOK NAS MEDIC INA I FARMACIJA NISU SKROZ UNISTILE..NAUKA SVE RAZVIJENIJA A SVE VISE I VISE NEIZLIJECIVIH BOLESTI KOJI PARADOKS ???????? I BUDITE TOLERANTNI I VOLITE L;JUDE PA I ONE KOJI TO NISU.POZZZZZ. MILADA

14.10.2015 18:06
Mimi

Ja sam vec cula i citala za Kombuhu pa bih molila da mi.neko odgovori ko je vec koristi jeli zaista tako djelotvorna kao sto pise po netu.Imam priliku da je nabavim posto.mi.je.imunitet slab a imam i povecane trigliceride i secer..hvala

15.11.2015 00:57
CANE

Ne ocekuj cudo za nekoliko dana !! Kombuha je samo caj , ali veoma lekovit zbog kiselina koje “ gljiva “ luci tokom fermentacije . Tokom duzeg perioda koriscenja vide se rezultati delovanja kombuhe zbog njene sposobnosti da vrsi detoksikaciju organizma i samim tim metabolizam se dovodi u normalu sto uslovljava stabilizovanje vrednosti triglicerida , holesterola idr . Ako nabavis i ne ide ti od ruke – nadji na profilu SRBOLJUB PRAVDIC i dobices iscrpna uputstva , a ako bude trebalo i Kombuhu da pocnes sa gajenjem . BESPLATNO .

03.11.2015 21:32
LENA

Postovani,
obzirom da mi je tata preminuo 10.10 2015, ( tumor pluca )ne docekavsi drugi krug hemioterapije, moram da spasavam mamu. Dijagnostikovan joj je tumor nadbubreznih zlezda. U slucaju sa tatom, nisam imala kombuhu, setali su me od osobe do osobe, ali nista. Bio je prinudjen da pije kupovnu kombuhu ali to nije to…
Posto mi je jos mama ostala, debelo sam platila parce kombuhe, dobila je u tegli sa nekom tecnoscu… i sta sada?

Prilicno me bune oprecni saveti ( crni caj- zeleni caj, dodati secer – ne dodati ga, plasticna posuda- porcelanska posuda, sobna temperatura- frizider….). Gore navedeni tekst, uopste nisam razumela. Da li spravljam caj od tecnosti koju sam dobila sa komuhom, ili od obicne vode? Sta radim sa pecurkom koju sam dobila ? Ne vladam tematikom i zahvaljujem Vam na razumevanju za svoje neznanje .-((((

Zahvalnost do neba… zurim kod bebe.
Laku noc,
Lena

15.11.2015 00:51
CANE

Lena . . Lena . . Je l nisi mogla pre da posetis ovo mesto pa ne bi parce placala debelo nego bi je dobila besplatno ! A i uputstva za rad s njom imas ovde , veoma iscrpna ! Postupak je : U vodu sa secerom koja je provrela stavljas caj i kad odstoji da se ohladi na sobnu temperaturu – procedis i sipas u tegle . Od te tecnosti koju si dobila sipas za pocetak 10 % od zapremine tegle i svaki sledeci put kad kuvas nov caj vratis nazad u teglu u novoskuvani caj tu kolicinu tecnosti koju ci ocedila . Dosta treba da se pise jer ima mnogo sitnica koje treba objasniti , pa je najbolje da nadjes na fejsu profil SRBOLJUB PRAVDIC i on ce ti dati detaljna uputstva i ako bude trebalo poslace ti i novu kombuhu u tecnosti . BESPLATNO naravno !!!

05.08.2016 10:20
pantelija

ja imam gljiva za poklonit jasam u bosni i hercegovini tacnije u derventi

20.08.2017 21:59
senka adamov bojanic

Sta reci…lek za sve.

1 2 3

Comments are closed.