Magazin Life styleIshrana Kombinacije i „slaganje“ namirnica

Kombinacije i „slaganje“ namirnica

by Administrator

Sigurno ste čuli za kombinaciju odnosno „slaganje“ namirnica – šta se sa čim jede, odnosno ne jede, kako ne bi došlo do gojenja, otežanog varenja i pojave gasova. Treba imati na umu, da bez obzira na naše navike, mahunarke jednostavno ne idu sa mesom.

Izbegavajte kombinovanje proteina i koncentrovanih ugljenih hidrata. Proteini se najduže vare i u želucu se, u zavisnosti od toga koliko su složeni, zadržavaju od dva do šest sati. Kada je proteinska hrana pomešana sa onom koja sadrži koncentrovane ugljene hidrate, dolazi do fermentacije koja otežava probavu i stvara pojavu gasova.

Varenje životinjskih proteina (meso, riba, sir…) zahteva veliku količinu želudačne kiseline, pa treba izbegavati istovremeno konzumiranje mesa sa krompirom, hlebom i slatkišima. Proteinska hrana se najbolje vari ukoliko se jede sa svežom salatom.

Sa druge strane, koštunjavi plodovi, žitarice i soja, koji sadrže biljne proteine, dobro se kombinuju sa kiselim voćem kao što su pomorandža, ananas, grejpfrut i limun, kao i sa umereno kiselim plodovima – grožđem, kruškama, jabukama, kajsijama i breskvma.

Voće i sveža salata prirodan su izvor vitamina C, koji potpomaže varenje proteina. Masna hrana, pogotovo ako je koncentrovana, smanjuje lučenje probavnih sokova u tankom crevu. Kombinovanje masti i proteina takođe se ne preporučuje, jer proces razgradnje masnoća neće započeti dok se ne razlože proteini.

Voće treba jesti kao poseban obrok ili užinu, dva sata pre ili posle jela. Nikako neposredno pre ili posle obroka jer se tako „kiseli“ konzumirana hrana. Voće je odličan izvor vitamina i antioksidanasa, ali sadrži i kiseline koje izazivaju fermentaciju u želucu i usporavaju varenje.

Takođe, voće uzrokuje nadimanje, pa ga je najbolje jesti na prazan stomak. Sastojci zelenog povrća, u kome nema skroba, blokiraju apsorpciju kalcijuma iz mleka, i zato spanać, umesto sa mlekom, što je vrlo popularna kombinacija, treba jesti sa pilećim mesom, ribom ili što je još bolje sa povrćem kao što je paprika, jer se uz vitamin C poboljšava apsorpcija gvožđa.

0 komentar

Slične teme