Magazin Life styleIshrana Izbegnite loš uticaj transmasnih kiselina u ishrani

Izbegnite loš uticaj transmasnih kiselina u ishrani

by Administrator

Savremena prehrambena industrija prati i usklađuje potrebe potrošača i shodno tome, razvija nove tehnologije prerade hrane. Jedna od metoda za produženje trajnosti namirnica, široko rasprostranjena u prehrambenoj industriji jeste hidrogenizacija biljnih ulja.

Produkti ovog procesa su transmasne kiseline, koje prirodno nastaju u ustima preživara tokom bakterijske fermentacije. Naš organizam nema sposobnost metabolisanja transmsnih kiselina, pa ih prepoznaje i metaboliše kao zasićene masne kiseline.

Kako da izbegnete utcaj transmasnih kiselina u ishrani:

-Izbacite industrijski prerađene namirnice iz ishrane i hranu pripremajte kod kuće
– Uvrstite u jelovnik leguminoze (pasulj, grašak, sočivo)
– Konzumirajte proteinske namirnice sa malo masnoća, integralne žitarice i mlečne proizvode od obranog mleka
– Jedite sveže voće i povrće
– Koristite maslinovo ulje i ulje uljane repice tek nakon termičke obrade namirnica
– Hranu kuvajte na pari, nemojte je pržiti ili pohovati

0 komentar

Slične teme