Magazin Life styleIshrana Uskršnji post – hranite se raznovrsno

Uskršnji post – hranite se raznovrsno

by Administrator

post pre uskrsaUskršnji post je uveliko u toku. Iako traje čak sedam nedelja, veliki je broj hrišćana koji su odlučili da ga se pridržavju, što je za svaku pohvalu. Međutim, uskršnji post je vrlo strog, pa morate voditi računa da organizmu ipak pružite sve potrebne nutritivne elemente. Nikako nemojte gladovati samo zato što vas mrzi da sastavite ranovrstan meni svakoga dana ili, što je još gore, živeti skoro dva meseca isključivo na hlebu sa po kojom kašikom marmelade. Evo saveta kako da postite uskršnji post a da vam pritom ne opadne imunitet.

Nezaobilazno voće

Inače je vrlo važno svakodnevno jesti dosta voća. Nutricionisti preporučuju da ga jedete čak i pet puta dnevno, a kada je uskršnji post u pitanju slobodno možete i češće. Banane su vrlo hranljive, imaju dosta kalorija te su s toga vrlo preporučljive. Međutim, ne bi trebalo da ih jedete više od tri dnevno. Izbegavajte da jedete ili pijete suviše kiselo voće na prazan stomak, jer bi u suprotnom vrlo lako mogao da vas zaboli želudac. Osim svežeg, voće možete jesti i kuvano. Napravite uveče kompot od npr. šljiva i jabuka i uživajte u ovom zdravom i hranljivom obroku.

Raznovrsno povrće

Govoriti o zdravoj ishrani, a pritom ne pomenuti povrće nema nikakvog smisla, zar ne? E, pa kad se već slažete sa tim, onda pravac do supermarketa! Povrće možete kuvati, pržiti ga na ulju, ali i peći u rerni. Međutim, nikako nemojte svakoga dana jesti isto. Ishrana inače treba da bude raznovrsna, a naročito sada kada postite. Iako ste možda skloni brzom gojenju, nemojte se libiti ni kaloričnog krompira koji većina dijeta izbegava. Naravno, mnogo je bolje da budevaskršnji post kuvan, nego pržen.

A umesto mleka…

Mleko i mlečni proizvodi prepuni su kalcijuma. Međutim, životinjskog su porekla i nikako ih ne možete konzumirati ako ste se odlučili da postite. Pa, potrebne količine kalcijuma se na neki način moraju nadoknaditi kako bi organizam pravilno funkcionisao. Ako do sada niste znali, izvor ovog “čuvara kostiju” nalazi se i u brojnim drugim namirnicima. Na spisku takvih su svima omiljene grickalice poput lešnika i badema, povrće kao što su kelj, pasulj i blitva, ali i suve smokve. Zato, neka navedena ukusna hrana nikako ne zaobiđe vaš dnevni meni.

Srećan vam post i prijatno!

1 komentar

Slične teme

1 komentar

18.01.2012 19:26
snezana

Ovaj clanak je savrsen. Upuceni smo kako treba da se hranimo za vreme posta. Na nama je da postimo 🙂

Comments are closed.