Magazin Life styleIshrana Švajcarska kuhinja

Švajcarska kuhinja

by Administrator

svarcarska_kuhinjaU zemljoradnji Švajcarske  preovladava uzgoj žitarica, krompira, vinove loze i šećerne repe, a u stočarstvu uzgoj goveda i svinja.
Švajcarska je poznata po bogatom izboru sireva. Jela od sira u vinu sa dodatkom malo brašna,  i belog luka, kao i topljeni sir na krompirima ili hlebu, smatraju se nacionalnim specijalitetima, iako su zapravo regionalnog porekla, a popularizovala ih je švajcarska zajednica proizvođača sira. 
Pošto je ovo i zemlja krompira, logično je da je jedan od glavnih specijaliteta upravo od ove namirnice. Krompir se prvo jeo samo za doručak, a danas je neizbežan na restoranskim jelovnicima za ručak, dok su ih za doručak zamenili muslijem. Za prvi jutarnji obrok, ali i za večeru, jedu se i kriške svežeg helba premazane maslacem i džemom.
Peciva su takođe čest predmet zanimanja mnogobrojnih pekara, kao što je slučaj i u francuskoj kuhinji iz koje dolaze i omiljene slatke ili slane tortice (sa različitim nadevima: od kiselih jabuka do sira ili luka).
Kolači
Leckerli – medeni kolačići sa belom šećernom glazurom
Fasnachtküchli – kolači koji se jedu za vreme karnevala
Gugelhopf – kolač u obliku kruga od testa sa lešnicima i suvim grožđem 
Schaffhausen  – poznati kremasti kolač
Rüblitorte – odlična torta sa šargarepama 
Kirschtorte –  torta sa kremom od maslaca i likerom od višnje
Birnbrot –  slatki hleb sa kruškama
Od mesnih jela najpopularnije je Zürich Geschnetzeltes – komadići teletine u kremastom umaku od pečuraka, ali i sve vrste kobasica i salama.
Regionalna jela svajcarski_kolaci
Regionalni specijaliteti uključuju sušenu govedinu ili svinjetinu.  Suvo meso narezano je vrlo tanko, a poslužuje se sa kiselim krastavcima.
Papet vaudoir – dimljena kobasica sa prazilukom i krompirom
Fricassée de porc – marinirana svinjetina sa umakom), a najveći specijalitet je Pieds de porc (svinjski papci).
Velika važnost se pridaje supama, od kojih se najčešće priprema supa sa brašnom. Brojna jezera doprinela su popularnosti ribljih jela.
Pića
Poznati čokoladni napitak Ovaltine također dolazi iz ove zemlje, iako nam je poznatiji iz američke kulture. Osim u tečnom obliku, upotrebljava se i kao slatki začin hlebu premazanom maslacem.
Za zdrav izgled Švajcaraca zaslužan je i prirodan sok od jabuke (Apfelsaft) koji je omiljen i kod mlađe i kod starije populacije. Nešto žešća varijanta je jabukovača cidre.
Najpoznatija vinska vrsta je rizling, a od voća se prave i alkoholna pića poput Kirscha, Marca, Pflümlija i Williamsa.

0 komentar

Slične teme