Magazin Life styleIshrana Netolerancija na gluten

Netolerancija na gluten

by Administrator

glutenOsobe koje su netolerante na gluten provode svoj život pazeći da u svojoj ishrani ne koriste „ozloglašene“ žitarice: pešnicu, raž, ječam… Međutim, neka najnovija istraživanja ulivaju nadu da će uskoro biti dostupno adekvatno lečenje. Da li će netolerantni moći da jedu bez lišavanja?
Ozbiljne posledice na zdravlje
Danas su mehanizmi netolerantnosti na gluten poznati. Ukoliko osoba koja je netolerantna na gluten konzumira neku žitaricu kao što su pšenica i ječam, dolazi do zapaljenja u tankom crevu i do pada imuniteta. Reakciju prate digestivni poremećaji, dijarea, loša apsorbcija namirnica… Kod dece, posledice su daleko ozbiljnije : zakasneli rast, problemi sa nervima…Nedavno je otkriven uticaj i na nastanak migrene. Pronalazak terapije za ovu bolest je neophodan.
Lek za gašenje požara u crevima
U Sjedinjenim Američkim Državama, naučnici su otkrili mehanizme koji će se boriti protiv zapaljenja u crevima. Preciznije, oni su izdvojili jedan molekul koji je sposoban da spreči reakciju u crevima: a-MSH (alpha-melanocyte-stimulating-hormon). Cini se da ovaj molekul zaustavlja zapaljenje u ćelijama. Ovakav rezultat je dobijen in vitro, odnosno u laboratoriji. Naučnici se nadaju da će uspeti da naprave lek koji će imati lokalno dejstvo i koji će blokirati reakcije pre nego što proizvedu i najmanju štetu. Ali, biće potrebno više godina istraživanja i rada da bi se ova ideja sprovela u delo.
Enzim kao protivotrovgluten1
Grupa američkih i norveških naučnika je dala drugu nadu za terapiju i možda konkretnije rešenje. Oni su proučavali protein koji izaziva bolest, takozvani gliadin. Radi se o delu glutena koji uzrokuje zapaljenje u crevima. Osim toga, naučnici su ustanovili da je gliadin čak glavni odgovorni za nastanak reakcije. Povrh svega, smatraju da su pronašli enzim koji koji je sposoban da uništi dejstvo „otrova“. Ova supstanca je u stvari proizvod jedne bakterije.
Da bi se pacijenti izlečili, neophodno je da svakodnevno uzimaju ovaj enzim. Oni će na ovaj način biti zaštićeni od trovanja i neće biti potrebe da vode računa o namirnicama koje koriste. Iako su dejstvo enzima isprobali na životinjama, na čoveku još nije isproban.
Dok čekamo da se istraživanja privedu kraju, netolerantni na gluten će i dalje morati da izbegavaju sve namirnice koje makar i u tragovima sadrže pšenicu, jećam ili raž. Ovo je teško, s obzirom da samo oko 10 odsto namirnica na tržištu ne sadrži gluten!

0 komentar

Slične teme