Čaj od peršuna toliko je zdrav, da bi trebalo svakoga dana da popijete makar jednu šolju. Čaj od peršuna ne preporučuje se samo ljudima koje muče kojekakve bolesti, već se pokazao i kao vrlo dobra preventiva od mnogo vrsta bolesti poput prehlade, raznih alergija, infekcija i slično. Čaj od peršuna odličan je za izbacivanje otrova iz tela, za jačanje želudačnih žlezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam.
Pojedite ukras!
U najvećem broju slučajeva ljudi peršun koriste u hrani, ali čak ga ni tada ne jedu, već isključivo ima dekorativnu svrhu. Ne bi trebalo tako da bude. Poslužete se čajem od peršuna, tačnije skuvajte koren ili list peršuna i pijte ga kad god ste u prilici. Preporučuje se svim ženama i devojkama kako bi ublažio predmenstrualne tegobe.
Folna kiselina, apiol i misticin – savršena kombinacija
Pitate se da li peršuna treba staviti u hranu ili u čaj u većim količinima nego li ostalo povrće s obzirom da je znatno sitniji? Ne, jer deluje jednako jako i dobro. Peršun je vrlo dobar izvor folne kiseline, koja je potrebna svakom živom organimu radi stvaranja crvenih krvnih zrnaca. No, peršun sadrži i još dva vrlo bitna sastojka, a to su apiol i miristicin. To su elementi zahvaljujući kojima se protok mokraće povećava, što znatno povoljno utiče na uklanjanje infekcije mokraćnog kanala.
Prirodni osveživač daha
Ipak, ovde nije kraj liste dobrobiti peršuna i čaja koji se od njega spravlja. Čaj od peršuna nadaleko je poznat kao osveživač daha. Ne morate više pre svakog sastanka žvakati žvake koje i onako nisu dobre niti se opterećivati time što niste stigli da odete do kuće samo da biste oprali zube. Čaj od peršuna sasvim prirodno će očistiti usnu duplju od suvišnih bakterija, pa samim tim i osvežiti dah. Čaj od peršuna jednako dobro deluje bilo da se pije topao ili hladan.
61 komentara
Comments are closed.