Magazin Life styleIshrana Alergija na gluten – simptomi i rešenja

Alergija na gluten – simptomi i rešenja

by Administrator

alergija na glutenAlergija na gluten je autoimuna bolest koja se ispoljava kao netolerancija na belalančevinu pšenice, zobi, ječma i raži. U najvećem broju slučajeva javlja se kod mališana i to onih mlađih od tri godine. Simptomi su brojni: povraćenje, dijareja, značajan zaostatak u razvoju, a kod starije dece javljaju se i mnogo ozbiljniji problemi.

Kada nastaju problemi

Alergija na gluten počinje da se ispoljava po uvođenju hrane koja sadrži gluten u ishranu deteta koje se do tada hranilo isključivo majčinim mlekom. Neka istraživanja ustanovila su da deca do druge godine života ne bi trebalo uopšte da jedu namirnice koje u sebi sadrže gluten. Međutim, to za sobom povlači druge probleme.

Unošenje nedovoljnih količina vitamina D može dovesti do nepravilnog formiranja kostiju deteta, dok se deficit vitamina A manifestuje kao gubitak kilograma, noćno slepilo i kožne bolesti. Uz sve to, nimalo ohrabrujuća činjenica jeste da je alergija na gluten doživotni problem. Bar za sada.

Strogo zabranjene namirnice su:

Pšenica, raž, ječam, zob i svi proizvodi koji ih sadrže makar i u tragovima, pivo, mekinje, bilo šta od gotove hrane (iz konzerve, kesice i slično), suve smokve, suhomesnati proizvodi, viski. Dakle, zaboravite na sve navedeno.

Alergija na gluten zahteva disciplinu, pa je, osim vođenja računa šta ćete jesti, potrebno obratiti pažnju i na posuđe iz kojeg jedete. Naime, ako je u određenoj posudi prethodno pripremana hrana za koju znate da sadrži gluten, obavezno jeglutenska-dijeta dobro operite i nekoliko puta. Ili, još bolje, kupite posebno posuđe kako ne biste morali da razmišljate.

Kako biste nadoknadili unos elemenata neophodnih za normalno funkcionisanje organizma, jedite što više svežeg voća i vodite računa da unosite dovoljne količine vitamina B i kalcijuma koji je neophodan za zdravlje vaših kostiju.

 

0 komentar

Slične teme