Magazin LepotaLice Napitak od kombuhe – vaša podmlađena koža će ga obožavati!

Napitak od kombuhe – vaša podmlađena koža će ga obožavati!

by Administrator

kombuhaNapitak od kombuhe – staro piće koje poreklo vodi iz Mongolije i koje ima pregršt prednosti na čovekov organizam: sjajan je antioksidant, hidrira organizam, podstiče obnovu ćelija i prava je energetska bomba kako generalno za organizam, tako i za kožu.

Ovo prirodno penušavo piće postoji već 2000 godina. Tradicionalno se pravi od zelenog ili crnog čaja u koji se ubaci pečurka kombuha, i na taj način se uzgajaju bakterije. Fermentacija indukovana ovim organizmima pretvara šećer u enzime i laktobacile koji su izuzetno dobri za telo.

Bakterije i organske kiseline koje kombuha sadrži izuzetno povoljno deluju na crevnu floru i pomažu pri varenju. Ona takođe sadrži antioksidante koji neutrališu višak slobodnih radikala u organizmu i na taj način usporavaju starenje ćelija. Ima još jednu u nizu vrlina – ona je i prirodni diuretik koji pomaže u eliminaciji toksina iz tela.

Istraživanja su pokazala da probiotici kao što je kombuha regulišu mikrobiotu na površini kože, a glukoinske kiseline omogućuju da se koža lakše oslobodi svojih izumrlih delova. Upravo zbog toga se kombuha koristi kao jedan od glavnih sastojaka mnogih preparata za negu kože fokusiranih na usporavanje starenja. Ona podstiče obnovu ćelija, čini ton ujednačenim i vraća joj prirodan sjaj. Naročito je dobra za osetljivu kožu sklonu crvenilu. Ona hrani epiderm i smanjuje iritacije na koži. Kombuha sadrži u sebi i vitamin B koji koži vraća elastičnost i takođe utiče na smanjenje bora.

Napitak od kombuhe možete piti, ali je jednako dobro i natopiti njime tupfer i dobro očistiti lice bar 2 puta u toku nedelje.

Kako da napravite napitak od kombuhe?

  • stavite 1l vode da provri
  • kada skinete vodu sa vatre, dodajte u nju 2 kašičice čaja (najčešće se dodaju zeleni ili crni čaj)
  • ostavite 15ak minuta, a potom procedite
  • u proceđeni čaj sipajte 4 supene kašike belog šećera
  • sačekajte da se ohladi i potom sipajte u staklenu posudu
  • u čaj spustite gljivu i sipati preko nje tečnost koju je eventualno pustila
  • prekrijte gazom i ostavite da stoji 8-12 dana
  • nakon toga procedite čaj i spreman je za piće

Sve dok je gljiva svetle boje, slobodno je možete iznova koristiti. Kada potamni, obavezno je bacite i koristite novu.

Kombuha se ne preporučuje trudnicama, deci i osobama koje imaju gastritis.

0 komentar

Slične teme