Magazin NaukaPsihologija Manjak samopouzdanja: Roditelji, pazite kako razgovarate sa decom!

Manjak samopouzdanja: Roditelji, pazite kako razgovarate sa decom!

by Administrator

samopouzdanjeDa li često izgovarate rečenice poput „Nikada neću uspeti“, „Nisam dovoljno sposoban/sposobna za to“, „Imam višak kilograma“, „Nisam lep/lepa“, „Nisam dovoljno mlad/mlada“ i slično? Da li ste se ikada zapitali zašto se toliko omalovažavate, zašto nemate poverenja u sebe?

Lista mana svakog čoveka je prilično duga. No, neki nedostaci su umišljeni i više su produkt stidljivosti, manjka sigurnosti, nego realna vizija sebe samoga. Individua se formira kroz najrazličitaja iskustva, kroz uspehe i neuspehe. Reči i potezi najbližih mogu da pomognu da se neuspeh prevaziđe, ali takođe mogu da utiču i na gubitak samopouzdanja ako su rečenice koje izgovaraju poput „Kako ti nisi mogao/mogla, a tvoj drug jeste“, „Druga deca su bolja“, „Ne pokušavaj, nećeš ti to moći“.

Dete tada počinje da oseća krivicu što nije dovoljno sposobno i uspešno kao što njegovi roditelji to žele i, sve i da nije tako, iz njegove perspektive izgleda kao da je i svaki uspeh zapravo polu-uspeh. To je naročito izraženo u adolescenciji kada su mladi inače skloni negativnim mislima i stavovima.

Ono što takođe značajno loše može da utiče na lošu sliku o sebi jesu mediji, naročito televizija koja ima tendenciju da idealizuje društveni život poznatih: njihove veze, brakove, poslovne uspehe, njihov fizički izgled, intelektualne sposobnosti. Osobe koje su roditelji u detinjstvu ohrabrivali i kojima su izgradilili samopouzdanje će brzo shvatiti da plasirano stanje stvari nije realnost. Međutim, oni koje roditelji nisu naučili da cene sebe će izgubiti i previše vremena poredeći se sa poznatima, pa će samim tim sebi svakako pronaći mane i obeshrabriti se.

Kako da povratite samopouzdanje?

  • Ne tražite model sa kojim ćete se konstantno porediti.
  • Ne plašite se neuspeha; neuspeh je samo lekcija na putu ka cilju zbog kojeg ne treba odustati od cilja.
  • Sve što radite radite zbog sebe, a ne zbog drugih. Ako vam se nešto dopada, onda ne razmišljajte o tome da li će se dopasti i, na primer, vašim roditeljima. Ne ostavrujte tuđe, već sopstvene ciljeve.
  • Nikome se ne izvinjavajte kako zbog neuspeha, tako ni zbog svog uspeha. Nekada zaista niste krivi vi, već splet okolnosti.
0 komentar

Slične teme