Magazin ZabavaKnjiga, film i muzika TOP 5 TV serija 2014. godine

TOP 5 TV serija 2014. godine

by Administrator

Već nekoliko godina unazad, svedoci smo TV serija koje postaju kultne – da li znate ikog ko nije gledao Game of Thrones ili Breaking Bad? Počeci kvalitetne televizije datiraju još od ranih devedesetih, sa tada nesvakidašnjim serijalima Twin Peaks i X Files. TV produkcija od tada postaje sve bolja i bolja, sve se više ulaže u nju, angažuju se sve veća glumačka imena, da bi upravo u poslednjih nekoliko godina dostigla svoj vrhunac. Sve to rezultira sjajnim naslovima i grandioznim projektima svake godine – i ostvarenjima koja zalude milione ljudi. I to ne slučajno, jer se u većini slučajeva zaista radi o kvalitetnim pričama dostojnim bilo kog velikog fimskog hita.

Izuzetak nije bila ni godina za nama, u kojoj su premijeru imale neke odlične serije, ali i u kojoj su i zablistala neka ostvarenja koja su započeta 2013. Evo šta smo mi izdvojili kao najbolje:

True Detective

Ovo je sigurno očekivano, i lako. O tome koliko je ova serija dobra, i koliko je popularna najbolje govori činjenica da na tribinu ,,Zašto True Detective?“ koju je u martu 2014. organizovala ustanova kulture ,,Parobrod“ nije uopšte moglo da se uđe, zbog prevelikog broja posetilaca. Druga stavka – Metju Mekonahi. Ovaj glumac nas je ostavio zatečenim svojim zapanjujućim slikanjem jednog od najupečatljivijih likova na malim ekranima, usudićemo se reći ikad. Mračni detektiv Rast Kol, i njegovo nihilističko gledanje na svet savršeno se prepliću sa grozomornom pričom o ritualnim ubistvima u zabačenim močvarnim predelima Luizijane. Dodajmo još i savršen saudtrek – i True Detective predstavlja vrhunac televizije našeg doba.

true-detective

Fargo

Praviti TV rimejk kultnog filma braće Koen? Težak i odgovoran posao sigurno, uzevši sveopšti skepticizam koji uvek prati takva ostvarenja. Međutim, ova mini serija je jedno izuzetno prijatno iznenađenje. Martin Frimen i Bili Bob Torton, kao i odlično napisani scenario učinili su Fargo malim remek-delom televizijskog stvaralaštva. Priča prati radnju filma – ubistvo u malom, zavejanom američkom gradu – ali je produbljuje i proširuje, načinivši je dosta mračnijom. Obilje crnog, oporog humora, savršena karakterizacija iznijansiranih likova, i istinsko zlo koje može da iznedri ljudska priroda, koje je istovremeno zastrašujuće i neprijatno šarmantno, postigli su da klasičnu borbu dobra i zla, svetla i tame, učine neobično i apsurdno realističnom. Heck!

Peaky Blinders

Prva sezona ove britanske serije emitovana je 2013 – ali popularnost stiče drugom sezonom u 2014. Već smo navikli da sve što dolazi iz produkcije BBC-ja ne može biti loše, i ovoga puta nismo iznevereni. Britanci su rešili da naprave vrhunski gangstersku seriju, i u tome uspeli. Prvi svetski rat se tek završio, svet se još uvek oporavlja, a na priljavim ulicama Birningema, u svoj industrijskoj zoni, sukob nikada nije prestao. Ovde se vodi nasilni, surovi sukob lokalnih bandi, od kojih je jedna, predvođena inteligentnim, ambicioznim i harizmatičnim Tomasom Šelbijem, naročito uspešna. Oni sebe zovu – Peaky Bliders! I pored akcije i klasičnih elemenata krimi-žanra, serija nam donosi i odlične likove, odlično oslikani istorijski trenutak – sa sve socijalistima, irskim separatistima i Čerčilom, koji se uspinje ka vlasti. BBC još jednom pokazuje svoju nadmoć nad svim televizijskim servisima sveta.

Penny Dreadful

I dalje smo u Velikoj Britaniji – ali se vraćamo unazad, u rano viktorijansko doba, doba procvata engleske literature, koja je sa ovom serijom oživljena na nesvakidašnji, inovativni način. Velika književna dela iz tog perioda: ,,Drakula“, ,,Slika Dorijana Greja“, ,,Frankenštajn“, ,,Dr. Džekil i Mr. Hajd“ – i dan danas su najčitaniji u oblasti fantastike i horora. Junaci ovih knjiga su protagonisti ,,Penny Dreadful“, vešto isprepletani u radnji koja uspešno ujedinjuje elemente svih ovih klasičnih priča strave i užasa. Eva Grin je prelepa i zastrašujuća, Dorijan Grej i Frankenštajn konačno dobijaju pristojne interpretacije van samog papira. Sam duh tog vremena, koji provejava kroz sve ove knjige, konačno je uhvaćen i u igranom obliku. Za prave ljubitelje klasičnog horora, ovo je odličan izbor.

hannibal

Hannibal

Takođe započeta 2013, ova serija dobija svoju zasluženu popularnost spektakularnom drugom sezonom u 2014. Nije lako posle Entoni Hopkinsa glumiti ozloglašenog kanibala, a posebno nije lako posle filmskih ostvarenja preneti priču na TV ekrane, a da ostane dovoljno jeziva. No, ovoga puta , priča o čuvenom geniju – ubici je strašnija nego ikad. Neke od scena iz ove serije sigurno su nešto najuznemirujuće ikada viđeno na malim ekranima. Ali nikada neukusno – zapravo sve je toliko morbidno stilizovano i uglađeno, baš kao i um Hanibala Lektora. Čak i pozitivni likovi u ovoj seriji imaju svoju mračnu stranu – a posebno Vil Grejem, koji više nije antiteza Hanibalu kao što je to u filmu, već mu je, karakterno i emocionalno, bliži nego ikad.Danskom glumcu Madsu Mikelsenu – veliki naklon!

Božica Luković
časopis InterFON

0 komentar

Slične teme