Magazin Life style Manjak estrogena utiče na kardiovaskularni sistem

Manjak estrogena utiče na kardiovaskularni sistem

by Administrator

Pad estrogena u menopauzi direktno i indirektno utiče na kardiovaskularni sistem. Sami hormoni predstavljaju „plastičan impuls“ života – ubrzavaju metabolizam i podmlađuju sve organe i strukture u ženinom telu.

Između ostalog, pad estrogena može pogošati krvni pritisak, smanjiti elastičnost krvnih sudova, podići nivo štetnog holesterola i smanjiti nivo dobrog holesterola. Svaka žena i sama može utvrditi  da je došlo do poremećaja u lipidnom statusu – krvni pritisak više nije nizak ili normalan, već počinje da raste.

Ova promena u početku menopauze obično iznenadi žene, a zapravo je posledica pada estrogena. U zavisnosti od drugih faktora rizika, na samom početku menopauze žena ne mora imati i problem sa aterosklerozom, ali vremenom povećava se mogućnost  da oboli od nje.

Žene do menopauze nekoliko puta ređe oboljevaju od koronarne bolesti nego muškarci, dok se u kasnijim godinama taj procenat izjednačava, što govori o uticaju estrogena na cirkulaciju i krvni sistem. Ovaj hormon je veoma važan faktor zaštite.

0 komentar

Slične teme