Magazin Life style Šta nam govore boja i stanje zuba

Šta nam govore boja i stanje zuba

by Administrator

Zdravi zubi imaju ravnomeran sjaj i boju slonovače, svetlobež nijansu. Ponekad su svetliji ili tamniji, ali ako je njihova boja drastično drugačija, to ukazuje na lošu oralnu higijenu, pušenje, korišćenje lekova kao i na dugotrajno konzumiranje određenih namirnica.

Svetložuta boja – može biti posledica neredovnog pranja zuba, dok se tamnožuta i mrka boja javljaju kao posledica pušenja.

Siva boja – najčešće se javlja usled slabijeg konzumiranja lisnatog povrća, ali ova prebojenost zuba može ukazivati i na poremećaje u radu pojedinih organa kao što su jetra, žuč, slezena i pankreas.

Mestimična prebojenost – lekovi, pre svega tetraciklinski antibiotici, koji se koriste u tretmanu infekcija urinarnog trakta i creva, izazivaju trajnu prebojenost zuba. Budući da se komponente iz antibiotika ugrađuju u zubno tkivo, danas se ovi lekovi ne prepisuju deci mlađoj od osam godina.

Krti zubi – najčešće su znak jednolične ishrane, prekomernog unošenja testenina od belog brašna, slane hrane, šećera i mleka.

0 komentar

Slične teme