Magazin Life style Kad prostata napravi problem

Kad prostata napravi problem

by Administrator

Dugotrajno sedenje stvara ozbiljne probleme ovoj žlezdi, pa i muškarcima mlađim od 50 godina, tako da promena navika i uredan seksualni život nisu na odmet.  Prostata se nalazi ispod mokraćne bešike i okružuje deo mokraćne cevi – uretre.

Problemi sa ovom muškom žlezdom obično se vezuju za starije životno doba kada ona svojim uvećanjem pritiska mokraćni kanal i izaziva otežano mokrenje, nedovoljno pražnjenje bešike, ili učestalu potrebu za mokrenjem.

Prvi i najveći simptom ovog oboljenja jeste učestalo odlaženje u toalet, čak i noću. Od 40. godine, muškarcima se savetuje redovan pregled prostate jednom godišnje. Pregled je bezbolan, ali je neprijatan, pa ga zbog toga mnogi izbegavaju.

Lečenje prostate podrazumeva lekove koji mogu efikasno da umanje tegobe ali i da umanje prostatu. Ukoliko to nije dovoljno efikasno, na raspolaganju su različite mogućnosti, počevši od endoskopske operacije kroz mokraćni kanal, mada sve veću popularnost stiče i laser.

Postoje i biljni preparati za lečenje uvećane prostate, ali se ne savetuje uzimanje i lečenje na svoju ruku, bez prethodnog pregleda i konsultacije sa lekarom.

0 komentar

Slične teme