Magazin Life styleIshrana Dodaci ishrani – za ili protiv?

Dodaci ishrani – za ili protiv?

by Administrator

Pojesti kilogram limuna ili popiti čau vode u kojoj je rastvorena tableta vitamina C? Uzeti na svoju ruku preparate sa reklame ili pojesti jabuku? Da bi organizam normalno funkcionisao potrebni su mu minerali i vitamini iz voća, povrća i ribe.

Upravo njih u hrani koju jedemo ima sve manje. Stomak je pun, ali je telo gladno jer nismo uneli namirnice koje bi doprinele zdravlju. Današnji način života je vezan pre svega za sedenje na poslu, ispred televizora, u automobilu…

Energetske potrebe su snižene za otprilike dve hiljade kilokalorija, a potrebe za biološki aktivnim materijama su ostale iste. Danas je vrlo teško kroz visokokaloričnu hranu uneti potrebne minerale i vitamine.

Oni se u toj količini hrane jednostavno ne nalaze u potrebnoj meri. Ljudi danas konstatuju da hrana koju jedu nema ukus a ni miris kao nekada. Na žalost, ni hranljivu vrednost. Savremena poljoprivreda podrazumeva upotrebu hibridnog semena, veštačkog đubriva i pesticida, a tu je i sve veće zagađenje, zemljišta, vode i životne okoline.

Dodaci ishrani ili dijetetski suplementi dopunjuju normalnu ishranu i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala i drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom, pojedinačno ili u kombinaciji, a u prometu su u doziranim oblicima napravljene pa se uzimaju u odmerenim pojedinačnim količinama (kapsule, tablete, kesice).

0 komentar

Slične teme