Magazin Nauka Kakva je korist od laži?

Kakva je korist od laži?

by Administrator

Svi su u situaciji da ponekad ponešt slažu i to nije ništa strašno. Ali šta je sa lažima koje se stalno ponavljaju i šta je sa osobama koje lažu toliko da i same počinju da veruju u to što kažu? Dete postaje sposobno za laž od treće godine života, da bi kao odrasla osoba lagala u proseku dva puta dnevno.

Muškarci i žene podjednako lažu. Zanimljivo je da se tri puta više laže na početku veze nego u braku. Osnovni motiv za laganje je da se izbegne prebacivanje ili kazna, da se izvuče neka korist ili da se osoba predstavi u lepšem svetlu.

„Ne uspevam da kažem ne“ – Naravno da to svi mogu, ali mnogi izgovaraju „da“ umesto „ne“ iz straha od odbacivanja, nedostatka ljubavi ili potrebe za izbegavanjem konflikta.

„Moram da treniram ali nemam vremena“ – To je dobar izgovor da bi neko dokazao da mu je život prepun obaveza i dešavanja, i da izbegne da mu se prebaci što još nije počeo sa vežbanjem i da izbegne  posledice izbora.

„Voli me ali se plaši vezivanja“ – Teško je sebi priznati, ali naš partner ne želi da se veže. Ovakve osobe povrediće partnera u prolazu , jer su uglavnom u pitanju osobe koje se plaše da im brak može doneti obaveze, frustracije i nerazumevanje od strane partnera.

„Mogu da prestanem kad hoću“ – Ovo je totalna zabluda. To ljudi izgovaraju samo utehe radi.Umesto što to govorite uradite nešto odmah, jer ako može sutra, može i danas. Priznavanje problema je već jedan korak u njegovom rešavanju.

„Mogu sam“ – Odbijanje svake vrste pomoći, često predstavlja način da se zaštitimo, da ne delujemo ranjivo ili nesposobno u očima drugih.

0 komentar

Slične teme