Magazin Life styleLekovito bilje Repuh – snažan antiseptik

Repuh – snažan antiseptik

by Administrator

Repuh (Petasites officinalis) je zeljasta, višegodišnja biljka sa dugim, snažnim i mesnatim korenom. Stablo mu je uspravno, prekriveno sitnim, mekim vlaknima, iz kojeg se formiraju crvenkasti nazubljeni listići nalik krljuštima, koji su raspoređeni u rozete.

Cvetovi su cilindričnog oblika, prljavo bele do ružičasto ljubičaste boje, raspoređeni u vidu klasa. Uspeva uglavnom pored potoka, izvora kao i na vlažnim obodima šuma. U fitoterapiji se koriste listovi koji se beru od maja do jula.

Korenje se sakuplja od marta do aprila ili od septembra do oktobra. Repuh je lekovita biljka koja pospešuje mokrenje i znojenje, a poseduje i jaka antiseptička svojstva. Veliki mesnati listovi upotrebljavaju se kao sveži za obloge u slučaju uganuća, otoka, opekotina, modrica i čireva.

Koristi se takođe i u lečenju gripa, akni, čireva, ekcema, bolesti organa za disanje, kostobolje, bolnih menstruacija kao i kod otežanog mokrenja i epilepsije.

Čaj od repuha:
Preliti kašičicu usitnjenog korena repuha sa 2 dl vode i ostaviti da odstoji 12 sati, najbolje preko noći. Ujutru malo zagrejati, procediti i piti u gutljajima.

Obloga od repuha:
Sveže i oprane listove izgnječiti oklagijom i previjati na bolna mesta 3-4 puta u toku dana.

0 komentar

Slične teme