Magazin Life style Družite se sa kućnim ljubimcima

Družite se sa kućnim ljubimcima

by Administrator

Vlasnici kućnih ljubimaca tolerantniji su prema drugima i žive mnogo opuštenije. Zahvaljujući  takvom stavu u stanju su da lakše prebrode životne probleme, krize i izazove pa samim tim sparinu i visoke temperature koje donosi leto.

Stručnnjaci  za opuštanje, osim plivanja i joge, savetuju druženje sa kućnim ljubimcima – šetnja i druženje sa psima na otvorenom, kao i sa drugim kućnim ljubimcima u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima.

Dokazano je da kućni ljubimci smanjuju nivo stresa kao i da druženje sa psom ublažava simptme anksioznosti. Naročito su lekovite mačke koj svoje vlasnike čuvaju od posledica infarkta, jer predenje mačke snižava krvni pritisak.

Mačke i psi od davnina su se koristili u tretmanima mnogih zdravstvenih poremećaja kod ljudi. Kada je reč o teškim oboljenjima životinje olakšavaju sam tok bolesti. Psi i mačke nisu jedini „lekoviti“ kućni ljubimci.

Papagaji i ribice takođe mogu imati pozitivan učinak na zdravlje, ali i na duhovnu ravnotežu. Ljubav prema kućnim ljubimcima neiscrpna je tema o kojoj uvek može da se razgovara, a može pomoći sramežljivim i povučenim osobama da se opuste i započnu razgovor kako bi stvorili nova prijateljstva.

Druženje sa kućnim ljubimcima pomaže ljudima da zaborave na probleme i da se okrenu sebi i trenucima koji ih raduju i čine srećnim. Nakon samo pet minuta maženja ili igranja sa životinjama, nivo hormona sreće, endorfina i dopamina povećava se nekoliko puta i u narednih  45 minuta bićete odličnog raspoloženja, tvrde psiholozi.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

13.12.2015 18:36
nata

ja se druzim sa svojim kucnim ljubimcom,ali kad je moja maca tuzna legne kod mene u krilo.

Comments are closed.