Magazin Life styleLekovito bilje Sitnica protiv kamena u bubregu

Sitnica protiv kamena u bubregu

by Administrator

Sitnica (Herniaria glabra) je mala neugledna zelena biljka koja raste polegla po zemlji, veoma je razgranata i dugačka je oko 20 cm. Sićušni zelenožućkasti cvetovi skupljeni su po desetak komada zajedno u pazuhu lista.

Sitnica raste na suvim i peščanim mestima, a nekad prekriva i područja sa kamenom poput mahovine, jer nema uspravnih stabljika. U fitoterapiji, koristi se cela stabljika, koja se sakuplja u vreme cvetanja. Sitnica se koristi u lečenju bolesti urogenitalnog trakta.

Najviše se primenjuje za izbacivanje kamena iz bubrega i bešike, a naročito je delotvorna ako se tom prilikom meša sa listovima uve. Podstiče izlučivanje mokraće i pomaže u lečenju cistitisa.

Upala mokraćnih kanala
Pomešati jednake delove sitnice, lista breze, uve, korena selena i semena lana, pa dve kašike mešavine preliti sa 4 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti tokom celog dana u gutljajima.

Kamen u bubregu
Pomešati po 30 grama sitnice, korena selena i zečjeg trna sa 10 grama ploda od kleke, pa sve preliti litrom hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći. Ujutru zagrejati do ključanja , kuvati 2-3 minuta , a zatim skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se ohladi. Procediti i piti u toku dana umesto vode. Uzimati tri dana , pa napraviti pauzu 24 sata. Terapija traje mesec dana.

0 komentar

Slične teme