Magazin Life styleLekovito bilje Različak protiv upale jajnika

Različak protiv upale jajnika

by Administrator

Različak (Centaurea cyanus) je uspravna i veoma razgranata biljka koja dostiže visinu i do 60 cm. Ima peraste listove i modro plave cvetove, koji se razvijaju pojedinačno na vrhu stabljike. Veoma je rasprostranjena biljka.

Različak uspeva na suvom zemljištu i najčešće se može videti kao korov uz pšenicu. Raste u grabovim i hrastovim šumama, uz puteve, ali se uzgaja i u baštama kao ukrasno cveće. Cvetovi se beru u junu i julu i suše se na promaji.

Osušeni cvetovi moraju se čuvati u hermetički zatvorenim limenkama, jer se veoma lako ubuđaju. U fitoterapiji, mogu da se koriste samo cvetovi koji nisu promenili boju. Različak se koristi u lečenju jajnika, žutice i zastoja u mokrenju, a koristi se i za ispiranje upaljenih očnih kapaka.

Različak se koristi i za pravljenje obloga za rane i iritacije na koži. Može da bude od pomoći i u lečenju reume zbog snažnog diuretičkog dejstva.

Čaj protiv upale jajnika:
Preliti kašiku usitnjenog različka sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti, natopiti gazu ili čistu pamučnu krpu i staviti na bolno mesto nekoliko puta u toku dana.

0 komentar

Slične teme