Magazin Life styleIshrana Koje je mleko najbolje?

Koje je mleko najbolje?

by Administrator

Mleko je najbolji izvor kalcijuma, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba, kao i za pravilan rast i razvoj dece.  Pored kalcijuma, mleko je bogato proteinima i esencijalnim aminokiselinama koje su potrebne za obnavljanje ćelija i održavanje dobrog imuniteta.

Životinjsko ili biljno mleko?

Veruje se da je najzdravije sveže, nekuvano mleko od zdrave životinje, koje se može nabaviti od proverenog proizvođača. U suprotnom potrebna je pasterizacija. Zbog raznih pogrešnih teorija o životinjskom mleku, biljna mleka postaju sve popularnija. Najviše ih konzumiraju vegetarijanci, kao i osobe na dijetama, alergične na laktozu ili osobe koje imaju neke zdravstvene probleme.

Biljna mleka prave se od  jezgrastog voća ili mahunarki, a mogu se praviti i u kućnim uslovima. Mogu se kupiti u bolje snabdevenim radnjama kao i u prodavnicama zdrave hrane. Prodaju se u svežem obliku ili u prahu.

Kravlje ili kozje mleko?

Ukoliko se od malena niste navikli na ukus kozjeg mleka, teško ćete to postići u kasnijim godinama. Ako ste se navikli na neutralan ukus kravljeg mleka, teško ćete prihvatiti intenzivniji ukus i miris kozjeg mleka. Kozje mleko jedno je od najzdravijih, a njegova hemijska struktura najsličnija je majčinom mleku.

U svemu daleko prevazilazi kravlje mleko jer ima manje laktoze i lako se vari. Od davnina se kozje mleko korisitlo u lečenju mnogih oboljenja, uključujući tuberkulozu, astmu i mnoga druga plućna oboljenja. Savetuje se obolelima od anemija i odlično je u borbi protiv stresa. Kozja surutka najpoznatiji je prirodni  lek protiv oboljenja jetre, kao i za snižavanje krvnog pritiska.

0 komentar

Slične teme