Magazin Nauka Da li je vreme za logopeda?

Da li je vreme za logopeda?

by Administrator

vako dete se razvija i raste na svoj način i svojim tempom, ali kada je u pitanju govor, dete od tri ili četiri godine moralo bi da zna da:
– odgovara na pitanja Ko? Šta? Gde?
– formira rečenicu od nekoliko reči
– jasno izgovara sve samoglasnike kao i glasove S, Z, C, Š, Dž, Č, L
– govori jasno i razumljivo

Mala odstupanja su dozvoljena, ali ukoliko vaše dete ne ispunjava ove norme, vreme je da posetite logopeda. Logoped će dete na adekvatan način da uključi u medicinsko-defektološku dijagnostiku, a rad sa logopedom poboljšaće korekciju izgovora i stimulaciju celog govorno-jezičkog razvoja.

Govor nam pokazuje i kakvo je psihičko i emotivno sazrevanje kod deteta, a period oko treće godine idealan je za bezbolno savladavanje teškoća u govoru. Potrebni su samo upornost i strpljenje. Dešava se da mnoga deca koja kasnije progovore, postanu pravi mali brbljivci.

Govor kod dece nije usko povezan sa inteligencijom, jer na govor utiču mnogi faktori kao što su: nasledni faktor, pol (dečaci kasnije progovore), stidljivost, ali i trud roditelja. Da bi se govor razvijao mora i da se podstiče.

Važno je da sa detetom stalno komunicirate, da se igrate zajedno, da mu pokazujete stvari , postavljate pitanja, da pričate, čitate knjige, pevate pesmice…

0 komentar

Slične teme