Magazin PutovanjeSaveti i novosti Ni Avio karte više nisu ono što su nekad bile

Ni Avio karte više nisu ono što su nekad bile

by Administrator

avio-karteŠta im se dogodilo?!

Mnogi ljudi i dan danas očekuju ili zamišljaju da  će im agent lično uručiti pisanu ili štampanu avio kartu u tradicionalnoj formi i obliku, kao nekad, rekli bi neki još i „u dobra stara vremena…“ Nostalgija ili šta već?

Mnogi bi ustuknuli i sa zaprepaštenjem prihvatili činjenicu da su avio kartu dobili potpuno nematerijalizovanu, u formi elektronskog koda (broja) na SMS ili E-mail ili bi se glasno pobunili i sa nevericom da će uopšte poleteti otišli na aerodrom…

Na žalost nekih i na sreću mnogih, i avio karte su evoluirale u skladu sa vremenom u kojem živimo i razvojem tehnologije pa danas, umesto ručno pisanih ili štampanih avio karata imamo isključivo elektronske avio karte koje kupujemo iz svoje fotelje, ispred svog računara. Ne morate da idete u turističku ili agenciju za prodaju avio karata da ih preuzmete već ih štampate na svom kućnom štampaču na običnom belom A4 papiru (a ni za tim nema potrebe ukoliko nemate štampač).

Zaista nema razloga za bilo kakav strah od novog ili nepoznatog. Sa elektronskom avio kartom ste sigurniji. Ne postoji mogućnost da je npr. izgubite ili da vam je neko ukrade. Čekiranje na aerodromu će svakako bii brže, lakše i manje stresno.

avionske karteVaša elektronska avio karta se nalazi u bazi podataka avio kompanije. Putnici sa sobom na aerodrom nose samo pasoš, a prilikom čekiranja, aerodromski službenik koji vrši čekiranje vaše ime i broj avio karte pronalazi u bazi podataka i na osnovu toga vam štampa boarding kupone.

Kako da kupite Avio Karte?

Za početak je potrebno da odete na neki od veb portala koji se bave prodajom avio karata te da pomoću njihovog informacionog sistema (u Srbiji su to gotovo uvek poznati globalni rezervacioni sistemi „Amadeus“ ili „Galileo“) izvršite ptetragu letova. Uglavnom, potrebno je popuniti masku za online rezervaciju avio karte unošenjem nekoliko parametara kao što su datum polaska, datum povratka, polazište (grad iz koga želite da poletite), destinaciju tj. odredište, vrstu putovanja (ukoliko putujete u jednom pravcu, kliknite na dugme “jedan pravac”, ukoliko želite povratnu avio kartu, kliknite na dugme “povratna karta” a ukoliko imate više polazaka-povrataka, kliknite na link  “multidestinacija”. Takođe, potrebno je da popunite polja koja se odnose na putnike: „odrasli“, „deca“ i/ili „beba“ kao i klasu koja može biti npr. ekonomska ili biznis.

Kada ste popunili tražena polja obično je dovoljno pritisnuti taster „enter“ na tastaturi ili klikniti na dugme „pronađi“.

Rezervacija avio karata

Izaberite letove koji vam odgovaraju tako što ćete kliknuti na dugme pored izabranih letova. Cena za izabrane letove se uglavnom nalazi tu negde i uključuje sve takse. Kada vam se otvori strana sa odabranim letovima, cenom avionske karte i uslovima avio karte (purchase condition) kliknite na „traveller details“ i popunite podatke svih putnika. Ovde je važno da poznajete tzv. skraćenice: Mr – gospodin, Mrs – Gospođa, Ms – Gospođica, Chld – dete (child), Inf – beba (infant).

Pošto unesete detalje putnika, kliknite na link „ purchase“, štiklirajte sve što je potrebno a potom potvrdite na „confirm trip“ i upravo ste rezervisali svoju aviorezervacija avio karata kartu.

Otvorite svoj e-mail inbox u koji vam je već stigao mejl sa rezervacijom i uslovima kupovine avio karte.

Plaćanje avio karte

Avio karte možete da platite online, sa vašeg tekućeg računa ili žiro računa firme ili gotovinom tj. uplatnicom u pošti ili banci. Ukoliko se odlučite za plaćanje gotovinom dobićete detaljnu instrukciju o iznosu, broju računa, pozivu na broj i sl.

0 komentar

Slične teme