Vratite se na mobilnu verziju sajta
Letovanje Crna Gora LETOVANjE CRNA GORA 2017 - cene, aranžmani, jeftin smeštaj, apartmani, hoteli, akcije, first minute, last minute www.navidiku.rs Letovanje Crna Gora

Letovanje Crna Gora

Crna Gora se nalazi na obali Jadranskog mora, na Balkanskom poluostrvu. Na istoku i severoistoku graniči se sa Srbijom, na zapadu i severozapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, dok se na jugu i jugoistoku graniči sa Albanijom. Na jugozapadu je od Italije deli Jadransko more. Prestonica Crne Gore je Nikšić, dok je glavni i najveći grad Podgorica.
Ova zemlja ima oko 630 hiljada stanovnika i prostire se na oko 14 hiljada kilometara kvadratnih. Zvanična valuta Crne Gore je evro (oko 120 dinara), a zvanični jezik od 2007. godine je crnogorski. Ipak, većina građana Crne Gore se izjasnila da govori srpskim jezikom ijekavskog izgovora. U obrazovnom sistemu službeni jezik se vodi kao srpsko-crnogorski. Većina građana Crne Gore je pravoslavne vere.
 Klima Crne Gore je raznolika, tako da se ovde nalazi više klimatskih zona: mediteranska na jugu, umereno kontinentalna u kotlinama i dolinama i planinska klima u planinskom predelu. U primorskom delu, u letnjoj sezoni temperature se kreću od 26 do 29 stepeni. Temperatura mora u lenjim mesecima je oko 23 stepena. Leta su duga i suva, a zime blage i kratke. Centralni delovi zemlje imaju kontinentalnu klimu koju odlikuju oštrije zime i vrelija leta. Planinska oblast ili severniji deo Crne gore ima planinsku klimu koju odlikuju oštre zime i umerena leta. Sneg se u ovim predelima zadržava i po nekoliko meseci. Temperature se kreću od 3 do -6 u zimskom i od 9 do 23 u letnjem periodu. 

Nacionalni parkovi Crne Gore

Prostori nacionalnih parkova zauzimaju 10% ukupne teritorije Crne Gore. Ima ih 5 a svaki nacionalni park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština. 
  • Nacionalni park Durmitor nalazi se na severozapadu Crne Gore i obuhvata osnovni masiv planine Durmitor, sa kanjonima Tare, Drage, Sušice i gornji deo kanjona Komarnice. Zauzima površinu od 390 hiljada metara kvadratnih i 1952. godine proglašen nacionalnim parkom, a od 1980. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svetske prirodne i kulturne baštine. Najveći vrha je Bobotov kuk sa 2525 metara nadmorske visine. Ovde se nalazi 18 ledničkih jezera, velika raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, kao i brojni lokaliteti kulturne baštine.
  • Nacionalni park Biogradska gora nalazi se na severoistoku Crne Gore, između reka Tare i Lima, u središnjem delu planine Bjelasica. Osnovan je 1952. godine i zauzima površinu od 56 kilometara kvadratnih. Pejzaž ovog parka je pitom, sa najvišim vrhom Crna glava visine 2139 metara. Najznačajnija prirodna vrednost je prašuma Biogradska gora, jedna od tri u Evropi. Ima status strogo zaštićenog rezervata i odlikuje ga velika raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, kao i brojni arheološki lokaliteti.
  • Nacionalni park Lovćen obuhvata najviši deo lovćenskog masiva, površine oko 62 kilometra kvadratna i proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine. Prepoznatljiv je po prirodnim i kulturno-istorijskim karakteristikama. Ima bogat biljni i životinjski svet, a na Jezerskom vrhu, koji je visok 1657 metara nadmorske visine, nalazi se mauzolej Petra II Petrovića Njegoša. 
  • Nacionalni park Skadarsko jezero nalazi se na granici Crne gore sa Albanijom. 40% teritorije jezera pripada Albaniji, dok je Crnogorskih 60% proglašeno nacionalnim parkom 1952. godine. Biljni i životinjski svet je raznovrsan, kako u jezeru, tako i u njegovom okruženju. Ovo jezero ima i bogatu istoriju, o kojoj svedoše mnogobrojni arheološki lokaliteti, , crkve i manastiri.
  • Nacionalni park Prokletije obuhvata površinu od oko 166 kilometara kvadratnih u kojoj su smeštena dva prirodna rezervata- Hridsko jezero i Volušnica. U zoni zaštite je oko 60 kilometara kvadratnih ukupne površine parka. Ovaj nepristupačan predeo sa krečnjačkim i dolomitskim stenama, proglašen je nacionalnim parkom 2009. godine.

Letovanje u Crnoj Gori

Iako relativno male površine, Crna Gora nudi za svakoga po nešto. Jedna je od omiljenih destinacija, kako turistima iz Srbije, tako i iz celog sveta. Crna Gora pruža miran i ugodan provod kako porodicama sa decom, tako i mladima zabavu i bogat noćni život, koji često traje do jutarnjih sati. Ono što nudi Crna Gora jesu lepe plaže, čisto more, mogućnost bavljenja vodenim i drugim sportovima, kao i bogato istorijsko nasleđe. Letovališta Crne Gore podeljena su po rivijerama:
  • Budvanska rivijera – Budva, Bečići, Petrovac i Rafailovići
  • Hercegnovska rivijera- Herceg novi i Igalo
  • Boko-Kotorska rivijera- Kotor, Prčanj, Risan, Bigovo, Bijela i Perast
  • Barska rivijera-Bar, Tivat, Čanj, Šušanj, Sutomore i Ulcinj
 

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:

Izaberite neku od turistickih agencija gde mozete naci ponudu za LETOVANjE CRNA GORA

Letovanje Crna Gora :
Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Letovanje Crna Gora
Napišite komentar:
Dusan Markovic

Utorak, 31.01.2017. 08:15

Letovanje u Crnoj Gori vise nije ni malo jeftino. Upravo iz tog razloga a i iz jos nekoliko razloga, vecina ljudi se u posldnjih 10 godina opredeljuje za neke druge destinacije.

Biljana Brankovic

Petak, 10.02.2017. 10:54

Ako vec sada planirate da letujete ove godine u Crnoj Gori, onda je definitivno pozeljno da vec sada rezervisete na vreme u nekoj proverenoj turistickoj agenciji.

Jana Stankovic

Sreda, 01.03.2017. 08:06

Ako jos niste poceli da planirate letovanje u Crnu Goru, onda jos nije kasno da pocente sa tako necim.

Marko Petrovic

Ponedeljak, 20.03.2017. 11:35

Pre ili kasnije, sto se letovanja tice, sigurno se necete obradovati.

Nikolina Pantelic

Utorak, 04.04.2017. 08:24

Ja sam takodje jedna od turistkinja koja u potpunosti izbegava Crnu Goru.

Ivan Stojanovic

Četvrtak, 06.04.2017. 09:25

Po pravilu, sto se ovog letovanja tice, sigurno je kvalitet nesto sto je i vise nego vazno. Sve druge stvari su samo po meni gubljenje vremena i nisat vise od toga. Naravno da svako treba najbolje da zna gde zeli tacno da letuje.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 20.04.2017. 11:04

u svakom slucaju je ovo letovanje koje treba i mora da se debelo plati kako pre tako i kasnije. Nista tu po meni nije bas toliko neobicno i vazno.