Petak,31.10.2014 05:12:41

 

Ocena: 3.4 od 8 glasa

Specijalisticka ordinacija za opstu medicinu Protekal

www.navidiku.rs

Adresa: Ive Popovica Djanija 3A, Beograd

Opština: Savski venac

Grad: Beograd

Tel: 011/ 2664 252

Mob: 069/ 2664 252

Web: www.protekal.rs

Osnovni proizvodi/usluge: proteinska dijeta beograd, lecenje gojaznosti beograd, tretmani gojaznosti beograd, metode lecenja gojaznosti beograd, lekarske ordinacije savski venac

Specijalistička ordinacija za opštu medicinu Protekal

 

Protekal je specijalistička lekarska ordinacija opšte medicine, kojoj je primarna delatnost tretman gojaznosti, u cilju postizanja idealne telesne težine, korigovanja određenih metaboličkih poremećaja radi unapređenja i očuvanja zdravlja. Proteinska dijeta, kojom se mi bavimo je naučna tehnika mršavljenja i sprovodi se pod strogim nadzorom lekara.  U toku tretmana koriste se proteini visokog biološkog kvaliteta koje distribuira naša kompanija Protein-Pemoba.


GOJAZNOST je hronično oboljenje sa visokom prevalencom u svetu i kod nas. Favorizuje pojavu pridruženih komorbiditeta, kao što su kardiovaskularna oboljenja, diabetes tip 2, metabolički sindrom, artrozu, sleep apneu i mnoge druge, što predstavlja veliki socijalni trošak, smanjenje kvaliteta i dužine života. Kako gojaznost poprima razmere epidemije u 21-om veku, predmet je stalnog istraživanja uzroka i lečenja . Svakim danom se pojavljuju novine u njenom lečenju, kako farmakološke tako i nefarmakološke.
 
Proteinska dijeta se u svetu primenjuje u vidu medicinskog potokola, sa velikim iskustvom i praksom. Proistekla je iz doktorske disertacije profesora George Blackburna sa univerziteta na Hardvardu davne 1973 godine i od tad je doživela razne korekcije i unapređenja . Poslednjih godina je skrenula pažnju na sebe, po svojoj efikasnosti i sigurnosti , jer predstavlja jedan pouzdan način prevencije i lečenja gojaznosti i pratećih patologija.
 
Po prvi put u Beogradu i našoj zemlji proteinska dijeta biće predstavljena kao MEDICINSKI TRETMAN GOJAZNOSTI i pridruženih oboljenja, sa indikacijama i kontraindikacijama za njenu primenu, kao i metaboličkim putevima, rezultatima i pojedinim patologijama.


Više detalja na temu metode lečenja gojaznosti, tretmani gojaznosti i proteinska dijeta  potražite na našem sajtu  www.protekal.rs


Zbog velikog interesovanja širom Srbije i bolje dostupnosti pacijentima , Protekal je dostupan i građanima : Niša, Novog Sada, Subotice i Valjeva.


Gojaznost, sa svim pratećim komplikacijama, postala je jedan od vodećih zdravstvenih problema u razvijenim zemljama. Ta činjenica ima veliki medicinski, društveni i ekonomski značaj, što je prouzrokovalo veliki društveni i individualni interes u njenom lečenju.

Lečenje se preduzima iz estetskih i preventivnih razloga ili iz terapijskih razloga - korigovanja postojećih patoioških stanja, kao što su povišeni krvni pritisak, holesterol, trigliceridi, povišen šećer, arterioskleroza… Bilo koji da je motiv, proces mršavljenja se treba odvijati pod kontrolom lekara, jer mršavljenje na pogrešan način može dovesti do pogoršanja zdravlja i pojave neželjnih komplikacija kao i obaveznog jo-jo efekta.
 
Suština tretiranja gojaznosti je dijeta sa promenama navika u ishrani i povećana fízička aktivnost. Taj integralni pristup sa promenama načina života omogućava održavanje postignute nove težine.
 
Uzroci gojaznosti su raznovrsni. Rezultati u lečenju su prilično siromašni i ne ohrabruju mnogo. Po internacionalnim statistikama oko 90% završavaju neuspehom. Smatra se da je jedan od osnovnih razloga za neuspeh u lečenju nedovoljno praćenje od strane lekara.
 
U velikom broju slučajeva, pacijenti žele brze rezultate, bez napora. Poneseni velikom količinom primamljivih informacija iz oglasa i reklama u različitim medijima, najčešće budu razočarani i frustrirani zbog izgubljenih, ali brzo povraćenih kilograma.
 
 
Za razliku od drugih nefarmakoloških načina mršavljenja, Proteinska dijeta se ističe kao jedno od najboljih rešenja, jer se bazira na naučnom i integralnom pristupu redukcije telesne težine. Dijeta može biti prepisana jedino od strane lekara, specijalizovanog za vođenje proteinskih dijeta. Pacijent je pod lekarskom kontrolom od samog početka i praćen je u svim etapama dijete, koje pored gubljenja na težini omugoćavaju redukaciju u ishrani sa krajnjim ciljem da se promene navike u ishrani i stilu života.

Proteinska dijeta je proizašla iz doktorske disertacije profesora Džordža Blekburna, koju je 1971. godine odbranio na Univerzitetu Harvard i koju je dve godine kasnije Ministarstvo zdravlja Kanade uvrstilo u zvanične metode lečenja gojaznosti. Od tada do danas, oko 30 miliona pacijenata je lečeno ovom dijetom u Kanadi, SAD i Evropi.
 
Proteinska dijeta se sastoji iz tri etape:
1. Aktivna
2. Reedukativna
3. Etapa održavanja postignute težine

 
AKTIVNA FAZA podrazumeva redukciju masti i ugljenih hidrata u ishrani, uz očuvan unos proteina. Time nastaju određene metaboličke promene u organizmu, u vidu snabdevanja potrebnom energijom iz sopstvenih masnih rezervi. Zahvaljujući niskom unosu ugljenih hidrata nastaje hipoinsulinemija (nizak nivo insulina u krvi), što izaziva lipolizu (razlaganje masnog tkiva). Masne kiseline se oksidišu u ketonska tela, koja sada postaju izvor energije, ali pored toga imaju i anoreksički efekat - odsustvo gladi i animički efekat - dobro raspoloženje sa dosta energije.
 
Zbog opisanih metaboličkih promena, proteinska dijeta se karakteriše : odsustvom gladi, dobrim raspoloženjem, brzim gubljenjem masnog tkiva i očuvanjem mišićne mase ( zbog adekvatnog unosa proteina visoke biološke vrednosti ). U aktivnoj fazi se gubi od 1,5 kg - 2 kg nedeljno što stimuliše pacijente jer su rezultati brzo vidljivi i procenat napuštanja dijete je vrlo nizak.
 
Pre nego što se počne sa proteinskom dijetom, neophodno je izvršiti određene lekarske preglege i laboratotijsku analizu krvi. Dijeta treba biti vođena od strane obučenih lekara koji će kontrolisati pacijente u svakoj fazi i komplementirati dijetu određenim vitaminima i mineralima, kao i kontrolisati metaboličke promene iz faze u fazu. U prvom delu aktivne faze se konzumiraju 5 gotovih proteinskih obroka, uz dodatak svežih salata i povrća. Obroci su u vidu supa, kajgana, pirea, kaša, šejkova, sokova, museva, pudinga, palačinki i kolača. U drugom delu aktivne faze dva gotova proteinska obroka se zamenjuju mesom, ribom, morskim plodovima i jajima.
 
REEDUKATIVNA FAZA počinje posle završene aktivne faze, kada se telesna težina pacijenta približi idealnoj. U njoj se postepeno povećava unos ugljenih hidrata, a smanjuje unos gotovih proteinskih obroka. Namirnice se unose po grupama, čime se teži stvaranju uravnotežene ishrane i novih pravilnih navika u ishrani.
 
Poslednja - FAZA ODRŽAVANJA postignute telesne težine, se odnosi na već promenjene navike u ishrani i stilu života. U skladu sa polom, godinama i zdravstvenim stanjem svaki pacijent završava dijetu sa individualnim preporukama i periodičnim kontrolama. U ovoj fazi se postiže adaptiranje metabolizma na svakodnevnu ishranu i zahvaljujući ovoj fazi yo-yo efekat ne postoji.
 
Proteinska dijeta bazirana na ovom metodu smanjuje kardiovaskularni rizik, koji je jedan od osnovnih uzroka oboljevanja i smrtnosti kod gojaznih ljudi. Bolesti i stanja : povišen krvni pritisak, dijabetes tip 2, hiperlipoproteinemije i drugi poremećaji metabolizma, u toku dijete se poboljšavaju, kao i druga pridružena oboljenja, kao sto su artroza, apnea u toku sna, astma ili venska insuficijencija.


Proteinska dijeta – pomoću ove metode postiže se brz gubitak telesne težine, od 7-10 kg mesečno, uz očuvanje mišićne mase i elastičnosti kože (zbog unosa proteina visoko biološke vrednosti kao i mineralnih i vitaminskih dodataka), odsustvo gladi i prisustvo dobrog raspoloženja

Specijalistička ordinacija za opštu medicinu PROTEKAL nalazi se u ulici Ive Popovića Đanija br 3a na Dedinju, opština Savski Venac, Beograd.Povratak na stranicu čija je osnovna delatnoost:

.

Napiši komentar

Komentari (2)

 1. Zdenka

  Postovani, Molim vas da mi odgovorite koliko bi kostao mjesecni tretman u Vasoj klinici? Za termin u travnju. Oko 01.04-01.05. Prelazim u gojaznost i zbog zdravlja miram hitno potraziti pomoc. Isto vas molim da mi odgovorite imate li mogucnost bracnih soba? Naime muz bi dosao sa mnom. Hvala Vam.

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  • ordinacija Protekal

   Postovana, molimo Vas da nas kontaktirate direktno putem maila protekal@protekal.rs ili na telefone +381 11 266 74 71 i +381 11 266 42 52 kako bismo Vam odgovorili na sva pitanja koja Vas interesuju. Srdacan pozdrav, ordinacija Protekal

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Preporučite prijatelju